Čo jesť a čo nejesť v tehotenstve

Zdravie nášho bábätka dokážeme ovplyvniť omnoho skôr ako po jeho narodení. V praxi pozorujeme, že téma výživy začne byť pre čerstvé mamičky zaujímavá až od momentu prvých príkrmov, čo je veľká škoda. Častokrát sa z tohto dôvodu u bábätiek stretávame s rôznymi zdravotnými ťažkosťami ako reflux, koliky, zápcha, ekzém apod.

Výživa je dnes jedným z kľúčových nástrojov vplyvu na priebeh tehotenstva, pôrod i zdravie bábätka. Už v momente počatia zohráva dôležitú úlohu to, v akom stave sa nachádza telo ženy. Preto je vhodné so zdravou výživou a prípravou začať už v období plánovania bábätka.

Základom je správne zvolená detoxikácia, práca so psychikou a strava, ktorá vytvorí v organizme ženy zásoby základných vitamínov a minerálov pre tehotenstvo.

Keď sa stane ten krásny zázrak a zrodí sa nový život, dochádza ku kritickému obdobiu vývoja. V tomto čase je dôležitá ako strava, kvalitné doplnky výživy, tak i psychická pohoda budúcej mamičky. V praxi bohužiaľ budúce mamičky veľmi nedôsledne venujú pozornosť týmto aspektom a práve z tohto dôvodu dochádza k častým komplikáciám tehotenstva, akými sú potraty, vývojové chyby, predčasné pôrody, cisárske rezy, vysoký krvný tlak, opuchy, tehotenská cukrovka a podobne.

Význam správnej výživy pre ľahší pôrod a najmä pre zdravie zvyšku života bábätka nemožno podceňovať. Správna výživa je tým najdôležitejším prostriedkom, ako sa vyhnúť zdravotným ťažkostiam v tehotenstve, nesprávnej polohe dieťatka v brušku a potrebe lekárskeho zákroku pri pôrode. Zdravé a dobre živené mamičky rodia zdravé deti a zdravé deti sú silnejšie a schopnejšie absolvovať pokojnejší pôrod. Telo tehotnej ženy je ako nesmierne cenné zariadenie, ktoré potrebuje pre svoj dobrý a bezproblémový výkon tú najkvalitnejšiu údržbu.

V tehotenstve je dôležité konzumovať pestrú a vyváženú stravu bohatú na vlákninu a základné stavebné látky, ktorými sú minerály, vitamíny, bielkoviny, tuky a enzýmy, ktorá zároveň prispieva k udržiavaniu zdravému črevnému mikrobiómu.

Základné heslo: „Nejedzte za dvoch, ale jedzte dvakrát tak zdravo“

Základné odporúčania:

Dostatočný príjem ovocia, zeleniny a vlákniny (celozrnné potraviny).

Základom sú fermentované potraviny (kyslá kapusta, pickles, kyslomliečne produkty).

Zamerajte sa na kvalitné potraviny zo skupiny obilnín (ryža, pohánka, pšeno, ovos, jačmeň), strukoviny (najmä cícer a červená šošovica), rastlinné tuky, orechy a semiačka (dôležité na tvorbu ženských hormónov), ako aj kvalitné živočíšne produkty (pozornosť venujte najmä červenému mäsu (pre vysoký obsah železa), rybám s nízkym obsahom ťažkých kovov, vajíčkam a fermentovaným mliečnym výrobkom).

Výber stravy s nižším obsahom nasýtených tukov.

Dodržiavanie pitného režimu (čistá voda, nesladené tehotenské čaje či rooibos).

Kvalita potravín je dôležitá!!!! Potraviny by mali byť ideálne v bio kvalite, ktoré nebudú telo zaťažovať zvyškami pesticídov, herbicídov, hormónov a antibiotík.

Obmedzenia:

Obmedzený príjem rafinovaného cukru a sladkostí (narúšanie rovnováhy črevného mikrobiómu, problémy s kvasinkami, neprimerané priberanie na hmotnosti).

Nižší príjem soli (záťaž obličiek v tehotenstve).

Surové mlieko a mliečne výrobky (riziko toxoplazmózy).

Surové alebo údené potraviny (i klíčky zo strukovín) – riziko nákazy baktériami, záťaž obličiek.

Balené zeleninové šaláty (kontaminácia baktériami a plesňami).

Fast Food (narúšanie črevného mikrobiómu).

Alkohol, nikotín (riziko narušenia vývoja bábätka).

Kofeín obmedziť na minimum (zvýšenie srdcovej činnosti bábätka).

Sýtené nápoje (zadržiavanie sodíka, ktoré môže viesť k opuchom).

Pitie živočíšneho mlieka (obsah hormónov, antibiotík, kazeínu a laktózy).

Konzervy a sterilizovaná zelenina plná prídavných látok.

Bylinky a koreniny (vybrané nevhodné pre obdobie tehotenstva).

Spracované potraviny s obsahom aditív (záťaž organizmu a narušenie črevného mikrobiómu).

POZOR na umelé látky v kozmetike, farby na vlasy, laky na nechty (všetky tieto látky prenikajú do tela a zaťažujú bábätko).

 

Uverejnené: Slovenka - Zdravie rodiny č.7-8/2019, str.42-43